De fleste av oss må gjennom det, og nesten alle gruer seg til det. Vi har hørt skrekkhistoriene. De beryktede visdomstennene som ofte dukker opp tidlig i 20-årene, kan føre til en rekke tannhelseproblemer, smerter og ubehag. Og selv om visdomstenner var et langt større problem før enn de er i dag, er det fortsatt mange som må trekke de. Men hvorfor er det egentlig slik? 

Når må man trekke visdomstann?

Visdomstenner kan føre til store smerter, komplikasjoner og ubehag, dersom de ikke klarer å bryte skikkelig gjennom tannkjøttet. Andre har rett og slett for lite plass til tennene. 

Plager som tannråte og  skade på nabotenner kan også oppstå, fordi det er vanskelig å komme til slik at man får rengjort tennene skikkelig. Cyster i kjeven og endringer i bitt- og tyggestilling er symptomer på at du kan ha problemer med visdomstennene. 

Mange plages også av hevelse, dårlig ånde, hodepine og kjevesperre som følge av den forsinkede tannveksten som sies å komme når vi har blitt “vise”. 

Om du opplever noen av disse problemene, er tiden inne for et besøk hos tannlegen.

Hva koster det å trekke en visdomstann?

Trekking av visdomstann

De fleste kan trekke visdomstenner med lokalbedøvelse, og det hele er unnagjort på under en halvtime. Andre ganger kan tannens stilling eller andre problemer føre til en mer komplisert trekkeprosess, som kan kreve narkose. 

Uansett er det viktig at du følger tannlegens instruksjoner etter trekningen, da noen opplever nerveskader, blødning eller infeksjon i etterkant. 

Når kommer visdomstennene?

Visdomstennene kommer som regel i 18 – 20-årsalderen, og består vanligvis av fire jeksler. Navnet har de fått fordi man trodde at personen var blitt “vis” og klok når tennene begynte å bryte frem. 

Pris for å trekke visdomstann

Prisen på å fjerne visdomstann varierer ut fra hvilken type inngrep som må gjøres, hvor vanskelig tannen er å få ut og hvilken klinikk du går til. Hos Eurodent kan du velge mellom en av våre klinikker i Norge, eller få muligheten til å spare store summer hos vår klinikk i Budapest

Uansett vil prisen avhenge av metoden som må brukes for å trekke din visdomstann. Vanlig tanntrekking er unnagjort raskt og med lokalbedøvelse.

Dersom legen må lage et snitt i tannkjøttet og dele opp tannen før den fjernes, vil det naturligvis også koste mer, ettersom det krever høy presisjon og tar lenger tid. 

For å gi en mest mulig skånsom og effektiv behandling, er det også behov for røntgenbilder og eventuelt andre undersøkelser av omkringliggende tenner før trekningen. 

Hva kan man spise etter trekking av visdomstann?

Etter trekking av visdomstann bør du unngå mat og drikke helt i de første tre timene. Etter dette kan du stort sett spise og drikke som normalt, men for å minimere ubehag og risiko for blødning bør du unngå varm mat og drikke i et helt døgn dersom fjerningen måtte gjennomføres kirurgisk. 

I dagene etter trekningen foretrekker mange myk mat eller supper. Å tygge på hard og seig mat bør unngås dersom du opplever ubehag. 

Det er også viktig at du holder munnen ren og følger opp med god munnhygiene etter trekningen, hvis ikke øker du risikoen for betennelse i såret.

Tannhelse på hjemmekontoret

Hvordan fjerne veke etter trekking av visdomstann?

En veke er en liten antibiotikatampong som tannlegen kan legge i såret etter at visdomstennene er trukket ut fra underkjeven. Denne skal bidra til å forhindre infeksjon i såret. Det er viktig at du ikke forsøker å fjerne denne selv, og du bør unngå å pille på den og såret med tungen eller fingrene, uansett hvor fristende det måtte være. Veken fjernes sammen med stingene etter en ukes tid, og dette skal gjøres av tannlegen din. 

Smerter på grunn av visdomstenner

Om du opplever smerter og ubehag på grunn av visdomstennene dine, kan du som regel behandle dette med reseptfrie legemidler som fungerer smertestillende og betennelsesdempende, som f.eks. Ibux. Dette bør imidlertid bare brukes ved forbigående plager, og dersom smertene vedvarer bør du alltid oppsøke tannlegen for en vurdering og riktig behandling.

    Kontaktskjema    CAPTCHA