Hvis du har opplevd tannpine, er du sannsynligvis kjent med den voldsomme smerten og det ubehaget det kan forårsake. 

Men hva skjer når smerten oppstår i en allerede rotfylt tann? Rotfylling er jo ment å behandle nettopp en døende tann der nerven er utsatt for betennelse, så hvordan kan det ha seg at det går betennelse i den etter rotfylling? Vi skal se nærmere på årsaker, symptomer på betennelse i rotfylt tann, hva du bør være obs på og hvordan vi løser dette for deg.

Hva er rotspissbetennelse?

Først, kort om hva en rotspissbetennelse er, og hvorfor det oppstår. 

Rotspissbetennelse, eller apikal periodontitt på fagspråket, er en betennelse som oppstår i området rundt roten på en tann. Denne tilstanden kan oppstå som et resultat av en ubehandlet tanninfeksjon eller etter en rotfylling.

Når betennelsen oppstår i en vanlig tann, er det neste alltid som følge av dyp tannråte, eller kroner og fyllinger som har kommet for nær den eksisterende tannerven. Man kan også få tannrotbetennelse hvis en tann har blitt utsatt for kraftige slag.

Grafisk fremstilling av rotkanal

Symptomer på rotspissbetennelse

Så hvordan vet du om du har betennelse? Det vanligste symptomet er helt klart smerte, vanligvis i form av ising i tennene. Om ising fra f.eks. kald luft ikke gir seg når du lukker munnen, kan det være tegn på betennelse i nerven. Om du også kjenner ømhet når du biter sammen er det gjerne et tegn på at nerven er død. 

Tannen kan også løsne og skyves ut som følge av trykket fra betennelsen. Dette vil du spesielt legge merke til om morgenen.


Etterhvert som betennelsen får utvikle seg vil mange også kjenne sterke og bankende smerter og mer ømhet. 

I alvorlige tilfeller kan betennelsen også føre til feber og nedsatt allmenntilstand. Da haster det å få behandling, da dette kan være alvorlig. 

Når dette skjer er det nødvendig med en rotfylling. Rotfylling er en prosedyre der det infiserte, skadede eller døde nervevevet i midten av tannen (kalt pulpa) blir fjernet, renset og fylt for å forhindre ytterligere infeksjon.

Rotspissbetennelse i rotfylt tann

Betennelse kan også oppstå i en rotfylt tann, selv etter at en infeksjon tilsynelatende har blitt eliminert. Dette kan skje hvis det er smale eller buede rotkanaler som ikke ble fullstendig renset under den opprinnelige prosedyren, hvis det var en sprekk i tannen som tillot bakterier å komme inn, eller hvis den endelige fyllingen eller kronen ikke var helt tett og bakterier har trengt inn.

Her er noen symptomer på betennelse i rotfylt tann du bør være oppmerksom på:

  • Smerter: Selv om litt ubehag er normalt etter en rotfylling, bør dette avta etter noen dager. Vedvarende eller økende smerter kan tyde på en betennelse.
  • Hevelse: Hevelse rundt tannen eller i det omkringliggende området, som kinn eller kjeve, kan være et tegn på en betennelse.
  • Følsomhet: Hvis tannen blir spesielt følsom for varme eller kulde, eller hvis det gjør vondt når du tygger eller presser på tannen, kan det være betennelse på ferde. 
  • Pusutflod: Hvis du får en abscess (samling av pus) ved roten av tannen, kan det komme pusutflod fra området.
  • Forandring i tannfargen: En tann som har blitt rotfylt kan bli mørkere over tid. Dette kan være et tegn på gjenværende infeksjon eller betennelse.

Kan behandles

Hvis du opplever noen av de ovennevnte symptomene i en rotfylt tann, er det viktig å oppsøke en tannlege så snart som mulig. Hvis det er en betennelse, vil det kreve behandling for å forhindre at infeksjonen sprer seg og forårsaker mer alvorlige helseproblemer.

Behandling for rotspissbetennelse kan variere avhengig av alvorlighetsgraden, men det kan inkludere å rotfylle tannen på nytt, apikalkirurgi, eller i noen tilfeller, fjerning av tannen. Betennelsen kan noen ganger kreve antibiotikabehandling. 

Selv om det kan virke skremmende, er disse prosedyrene rutinemessige og kan gi stor lettelse fra smerten og ubehaget som er forbundet med rotspissbetennelse.

Det viktigste du kan gjøre selv, for å unngå slike komplikasjoner, er å opprettholde god munnhygiene (riktig tannpuss og bruk av tanntråd) og regelmessig besøke tannlege eller tannpleier for sjekk og en grundig rengjøring.

    Kontaktskjema    CAPTCHA