Visdomstenner er de siste tennene som vokser ut i munnen, og de kan ofte gi plager. I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor det kan gjøre vondt, hva du kan gjøre for å lindre smerten, når du bør oppsøke tannlege, og hva visdomstenner egentlig er.

Hva er visdomstenner?

Visdomstenner er de fire bakerste tennene i det permanente tannsettet, én i hver kjevehalvdel. De kalles visdomstenner fordi de kommer frem sent, som regel i 18-års alderen eller senere. De får navnet sitt av at man antas å ha mer visdom når man blir eldre. Visdomstenner har samme funksjon og kvalitet som de andre tennene, men de kan være vanskeligere å holde rene på grunn av den kronglete plasseringen bakerst i kjeven.

Hvorfor gjør det vondt i visdomstannen?

Det er flere grunner til at en visdomstann kan forårsake smerter. Noen av de vanligste er:

 • Plassmangel: Det er ikke alltid nok plass i kjeven til at visdomstennene kan komme frem på en normal måte. Da kan de bli innkilt i kjevebenet eller vokse skjevt mot nabotennene eller kinnet. Dette kan skape trykk og irritasjon i tannkjøttet og kjevebenet.
 • Infeksjon: Når visdomstennene bryter gjennom tannkjøttet, kan det oppstå et lite sår som kan bli infisert av bakterier. Dette kalles perikoronitt og kan gi hevelse, rødhet, puss og dårlig ånde. Infeksjonen kan også spre seg til kinnet, halsen eller kjevebeinet hvis den ikke behandles.
 • Tannråte: Visdomstenner er utsatt for å få hull (karies) fordi de er vanskelige å nå med tannbørsten og tanntråden. Hull i visdomstennene kan gi tannverk og øke risikoen for infeksjon. Hull kan også påvirke nabotennene og skade dem.
 • Bittforstyrrelse: Når visdomstennene vokser ut, kan de presse på de andre tennene og endre bittet. Dette kan føre til skjeve fortenner, slitasje på tennene, kjeveleddsproblemer eller hodepine.

Hva kan du gjøre selv?

Hvis du har vondt i en visdomstann, er det noen tiltak du kan gjøre selv for å lindre smerten:

 • Smertestillende: Du kan ta smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol etter anbefaling fra lege eller apotek. Disse medisinene kan dempe betennelsen og smerten, men de løser ikke problemet med visdomstannen.
 • Unngå hard eller varm mat: Du bør unngå å spise hard eller varm mat som kan irritere såret eller øke blødningen. Du bør også unngå å tygge på den siden hvor du har vondt.
 • Unngå alkohol og tobakk: Du bør unngå å drikke alkohol eller røyke når du har vondt i en visdomstann. Alkohol og tobakk kan forverre betennelsen, hemme sårhelingen og øke risikoen for komplikasjoner.
 • Skyll munnen med saltvann. En 2016-studie viste at saltvannskyll bidrar til sunnere tannkjøtt og dreper bakterier.
Smerter i visdomstann Hva du bør vite

Når bør du gå til tannlegen?

Du bør oppsøke tannlegen så snart du får vondt i en visdomstann, eller hvis du merker noen av disse symptomene:

 • Vedvarende eller økende smerter
 • Hevelse eller rødhet i tannkjøttet
 • Puss eller blod fra såret
 • Dårlig ånde eller smak i munnen
 • Feber eller frysninger
 • Vansker med å åpne munnen eller svelge
 • Hovne lymfeknuter på halsen**

Tannlegen vil undersøke munnen din og ta røntgenbilder for å vurdere tilstanden til visdomstennene. Tannlegen vil også gi deg råd om hvordan du kan forebygge eller behandle eventuelle problemer med visdomstennene.

Når er det nødvendig å trekke en visdomstann?

Det er ikke alltid nødvendig å trekke en visdomstann, selv om den gir plager. Noen ganger kan problemet løses med antibiotika, smertestillende, god munnhygiene eller tannrens. Det kommer an på hvor alvorlig problemet er, og hvordan visdomstannen ligger i kjeven.

Enkelte studier har vist at fjerning av visdomstenner kan ha positive effekter på smakssansen, også flere år etter trekkingen.

Tannlegen vil vurdere om det er best å trekke visdomstannen eller la den være i fred. Noen av faktorene som kan påvirke avgjørelsen er:

 • Alder: Jo eldre du er, jo vanskeligere kan det være å trekke en visdomstann. Det skyldes at tannrøttene blir lengre og kjevebenet blir hardere med alderen. Det kan også øke risikoen for komplikasjoner som nerveskade eller infeksjon.
 • Helse: Hvis du har en dårlig allmenntilstand eller en kronisk sykdom som diabetes, hjertesykdom eller blødersykdom, kan det være mer risikabelt å trekke en visdomstann. Du kan også ha nedsatt sårheling eller økt blødningstendens. Du bør derfor informere tannlegen om din helsetilstand og eventuelle medisiner du bruker.
 • Posisjon: Hvis visdomstannen ligger rett og har brutt helt frem i munnen, er det lettere å trekke den enn hvis den ligger skjevt eller delvis i kjevebenet. I noen tilfeller må tannlegen skjære i tannkjøttet eller dele tannen i flere biter for å få den ut. Dette kalles kirurgisk fjerning av visdomstann.

Hvordan foregår trekking av visdomstann?

Trekking av en visdomstann gjøres som regel hos tannlegen med lokalbedøvelse. Det betyr at du får en sprøyte i tannkjøttet rundt tannen som gjør at du ikke kjenner smerte, men bare trykk og bevegelse. Hos vår tannlege i Oslo benytter vi en unik sprøyte som heter “The Wand”. Denne gjør at du ikke engang kjenner nålen når bedøvelsen settes. Trekkingen tar vanligvis 20-30 minutter, avhengig av hvor vanskelig tannen er å få ut.

I noen tilfeller kan du få et beroligende middel som heter benzodiazepin før behandlingen. Dette kan hjelpe deg hvis du er veldig nervøs eller redd for tannlegen. Benzodiazepin virker avslappende, men du er fortsatt våken og kan samarbeide med tannlegen.

Det er sjelden behov for narkose når du skal trekke en visdomstann, men noen velger dette hvis de skal trekke alle fire visdomstennene samtidig, eller hvis de har en alvorlig tannlegeskrekk. Narkose betyr at du sover under behandlingen og ikke kjenner noe som helst. Narkose krever at du blir henvist til en spesialist eller et sykehus.

Du kan ta smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol før behandlingen for å dempe hevelse og smerter etterpå. Du bør også unngå å spise, drikke, røyke eller skylle munnen de første timene etter behandlingen for å la såret gro.

Hva kan du forvente etter trekking av visdomstann?

Etter inngrepet kan du få en ispose, et informasjonsskriv, et antibakterielt skyllemiddel og en kompress til å bite på for å begrense blødning. Du bør unngå mat og drikke i de første tre timene, og deretter spise myk mat eller supper i noen dager. Du bør også unngå varm mat og drikke i et døgn hvis trekningen var komplisert og krevde kirurgi. Spør tannlegen din om råd etter timen, eller les mer om hva du kan forvente deg når du har trukket en visdomstann.

Etter at visdomstannen er trukket, vil du hovne opp lokalt og ha litt ubehag. Du kan ta smertestillende som ibuprofen eller paracetamol for å lindre smerten. Det er normalt å blø litt de første dagene, men hvis blødningen ikke stopper, bør du presse en tampong mot blødningsstedet. Du kan også få infeksjon eller nerveskade som kan gi nummenhet i leppen eller tungen. Hvis du får feber, kraftig blødning eller sterke smerter, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig.

Trekking av visdomstann er som regel en trygg og effektiv behandling som kan spare deg for mange plager i fremtiden. Det er viktig at du følger tannlegens råd og tar godt vare på munnen din etter inngrepet.

  Kontaktskjema  CAPTCHA