De aller fleste vil nok oppleve gnissing av tennene én eller flere ganger i løpet av livet. At dette forekommer i kortere perioder innimellom skaper normalt sett heller ingen problemer. Opplever du derimot overdreven gnissing av tenner over lengre tid, kan det være at du lider av en tilstand kalt bruxisme. Dette kan ha flere ulike årsaker.
Gnissing skjer ofte under søvn
Gnissing av tenner skjer som oftest når man sover, og i noen tilfeller kan gnissingen være så høylytt at den påvirker søvnen til en partner. Bor du alene merker du sjelden at tennene dine gnisser, og det kan dermed være vanskelig å oppdage at du lider av bruxisme.
Dersom du ofte våkner med vondt i hodet, er støl i kjeven eller merker at tennene dine er blitt ødelagte og slitte, er dette typiske tegn på bruxisme. Også klikking i kjeveleddet, hørbar gnissing når du er anspent og opptygd vev på innsiden av kinnene kan være symptomer.
Hvem opplever tanngnissing
Tanngnissing er svært utbredt, og av tilstander som forstyrrer søvnen er det bare snorking og snakking i søvne som er mer vanlig. Aller mest hyppig forekommer bruxisme hos personer i tenårene og opp til 40-årsalderen. Mange opplever at problemet avtar med alderen.
Det er også mange barn som gnisser tenner, spesielt rundt 5–6 års alder. Dette kan komme som følge av vekst og utvikling av nye tenner, og er noe de fleste vil vokse av seg.
Årsaker til tanngnissing
Vi vet ikke sikkert hvorfor enkelte gnisser tenner, men forskere tror at psykologiske faktorer kan ha en innvirkning. For eksempel kan bruxisme forekomme som følge av:
- stress
- angst
- koffein
- alkohol
- røyking
- sykdom
- traume
- genetikk
- enkelte typer narkotika
Tanngnissing som ikke blir behandlet vil kunne slite ned tennene og ødelegge emaljen. Dersom problemet får pågå over lang tid kan tennene bli skjeve og det kan utvikle seg periodontitt, eller tennene kan sprekke og løsne. Oppsøk derfor alltid tannlege ved mistanke om bruxisme, slik at eventuell behandling eller tiltak kan settes i gang.
Hvordan behandles bruxisme?
Per i dag finnes det ikke én konkret behandling som kurerer bruxisme. Ved å finne ut hvorfor tennene dine gnisser vil det imidlertid være lettere å komme frem til en løsning på problemet. Dersom gnissingen skyldes problemer med tannstillingen, kan det være aktuelt med korrigerende behandling. Tannlegen kan også hjelpe deg med å beskytte tennene dine, for eksempel ved å skaffe deg en tannskinne du kan sove med om natten.
Er årsaken til tanngnissingen derimot psykisk, er det gjerne lite tannlegen kan gjøre. Sliter du med stress eller angst kan alt fra avspenningsøvelser til profesjonell hjelp bidra til at gnissingen avtar. Å kutte ned på tobakk, alkohol og koffein kan også hjelpe.
Ta kontakt med oss
Har du spørsmål om bruxisme eller andre tannbehandlinger utført ved våre klinikker? Ring vårt sentralbord på telefon 45 26 88 00 eller send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema.