Tannhelse for eldre

Vi har bedre tannhelse og rutiner for tannpleie nå enn noen gang før. Det betyr også at flere eldre beholder sine tenner lengre, og har større behov for tannpleie og tannlegesjekk enn tidligere. Eldre har nå, fordi de har sine egne tenner, hyppigere tannsykdommer som for eksempel karies, periodontitt og protesestomatitt, i tillegg til sykdommer knyttet til slitasje og mange års bruk.

Les mer: Slik forebygger du tannkjøttsykdom

Munntørrhet kan føre til utvikling av karies

Mange reseptbelagte medisiner kan føre til redusert spyttproduksjon og munntørrhet, og er et problem for en stor del av den eldre befolkningen. I tillegg til å være ubehagelig, kan munntørrhet føre til utvikling av sopp i munnen, tannråte og karies. Spytt er rensende og desinfiserende, i tillegg til at det smører munnen slik at det blir enklere å tygge, svelge og prate. Spytt har med andre ord en viktig funksjon for god tannhelse.

Diabetes påvirker munnhelsen

Eldre med diabetes har lettere for å utvikle betennelser i tannkjøttet, som for eksempel periodontitt og gingivitt. Det er fordi diabetes svekker immunforsvaret, slik at kroppens motstand mot infeksjoner blir svakere. Dersom tannkjøttet blør når tennene pusses, det er ømt å tygge eller du merker at tennene forandrer stilling kan det bety at tannfestet har fått en infeksjon. I dette tilfellet burde du bestille time hos tannlege eller tannpleier så fort som mulig.

Bestill tannlegetime hos Eurodent.

Råd for å opprettholde god tannhelse hos eldre

Det absolutt beste rådet vi kan gi, er å forebygge munn- og tannsykdommer før de forekommer. Men selv om du ikke har vært den flinkeste til å opprettholde en sunn munn, er det mye du kan gjøre for å unngå ytterligere skader på tenner og i munnen:

  • Børst tennene to ganger daglig med fluortannkrem, og bruk tanntråd for å rense mellom tennene. For eldre som syns det kan være vanskelig å få et godt grep og rense tennene skikkelig kan elektrisk tannbørste være et godt alternativ.
  • Sjekk tennene regelmessig! Eldre, både med egne tenner og proteser, burde gå til tannlegen minst 1-2 ganger i året.
  • Begrens inntaket av mat med mye syre, stivelse og sukker. Husk å pusse tennene eller skylle med vann etter at du har spist snacks.
  • Eldre som opplever munntørrhet burde få dette sjekket av en tannlege. Sørg for å holde munnen fuktig med enten vann, sugetabletter eller sukkerfri tyggegummi, gjerne med fluor eller xylitol.
  • Eldre som har mistet en eller flere tenner burde vurdere å få rehabilitering med nye tenner. Dette er fordi tap av tenner kan føre til redusert tyggefunksjon, krymping av kjeven, og at tenner flytter på seg for å fylle tomrommet.

God munnhygiene og tannstell er viktig hele livet ut

Å ha en god munnhygiene og gode rutiner for tannstell betyr mye for allmenntilstanden til både gammel og ung. En god munnhelse fører til at det er enklere å innta næring og kommunisere, det gir bedre selvfølelse, i tillegg til generell velbefinnende og livskvalitet. Derfor er det viktig å begynne tidlig med gode rutiner for tannstell og forebyggende tiltak, slik at de gode vanene og tennene varer livet ut.

Bestill time hos oss i dag

Har du eller noen du er glad i behov for time hos tannlegen? Bestill time hos Eurodent i dag. Du kan bruke vårt online bookingskjema eller ta kontakt på telefon 45 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA