Alt du trenger å vite om hull i tennene

Hull i tennene kalles også karies eller tannråte. Hull skyldes bakterier på tannoverflaten som omdanner sukker fra mat og drikke til en syre som løser opp tannvev og gjør at tannens overflate flekkvis smuldrer bort. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan oppdage om du har hull i tennene, og når det er på tide å gå til tannlegen.

Hvordan oppdager man hull i tennene?

Det er noen tegn du kan se etter for å selv oppdage om du har hull i tennene. Opplever du noen av symptomene under, bør du bestille en undersøkelse hos tannlegen.

  • Tannverk eller tannpine
  • Ising i tennene, spesielt når man inntar kald eller varm mat eller drikke
  • Betennelse i tannkjøttet rundt tannen
  • Synlige groper i en tann
  • Grå, brune eller sorte flekker på tannen
  • Dårlig ånde

Hvordan ser hull i tennene ut?

Det er vanskelig å se hull i tennene på egen hånd. De ser ofte veldig forskjellige ut, og de fleste hull oppdages først under et tannlegebesøk. Små hull gir sjeldent noen symptomer, og man merker det ikke selv før hullene er ganske alvorlige.

Les mer: Hvorfor gjør det vondt i tennene? 

Dette kan du gjøre for å forebygge hull i tennene

Det aller beste, og billigste, er selvsagt å unngå å få hull i tennene. Det finnes flere måter å forebygge hull på:

Puss tennene to ganger daglig

Puss tennene morgen og kveld for å få vekk bakterier og matrester som har lagt seg på tennene gjennom dagen og natten. Små barn bør få hjelp til å pusse tennene og følg nøye med på litt større barn at de faktisk gjennomfører en god tannpuss i 2-3 minutter.

Bruk tanntråd jevnlig

Bruk tanntråd hver dag, gjerne to ganger om dagen før tannbørsting. Ved å bruke tanntråd før puss og munnskyllevann, tar man vekk plakk og matrester. Dette gjør at fluoren kommer lettere til og får bedre virkning i mellomrom og på tannoverflaten.

Bruk munnskyll med fluor

Et godt munnskyll dreper bakterier som forårsaker plakk og betennelse i tannkjøttet. Unngå å spise eller drikke vann i en time etter du har skylt munnen, slik at fluoren kan ligge på tennene og virke en stund. Et skyllevann med fluor bør ha en konsentrasjon på minst 0,2 prosent. Til barn anbefales fluortabletter.

Hull i tennene graderes fra 0 til 5

Hull i tennene graderes fra 0 til 5. Grad 0 betyr at man ikke har et hull, og grad 5 er et alvorlig hull og man har som regel ganske vondt.

Grad 1 og 2 er et begynnende hull, og det ligger bare i emaljen og har ikke vokst seg inn til tannbenet. Begynnende hull borer man ikke, og kan stoppes med god og riktig munnhygiene og fluorskyll eller -tabletter.

Grad 3 er et ganske lite hull, som av og til fylles igjen, og grad 4 må alltid bores og fylles. Grad 5 er et alvorlig hull. Man kan anta at tennene er påvirket av bakterien helt innerst, altså i nerven, og man må mest sannsynlig rotfylle.

Hvor fort et hull vokser avhenger av hvor godt tennene rengjøres, kostholdet ditt og hvor på tannen hullet har oppstått. Et begynnende hull forsvinner sjeldent, men kan bremses og stoppe opp ved godt renhold og ekstra fluor.

Les mer: 5 myter om tannhelse

Slik reparerer tannlegen hull i tennene

Behandlingen av hull i en eller flere tenner går ut på å fjerne ødelagt tannsubstans med bor, for deretter å fylle igjen. Her brukes tannfylling i ulike materialer. Komposittfyllinger eller hvite plastfyllinger er mest vanlig. Fargen på fyllingen velges ut ifra dine tenners farge, slik at det skal se mest mulig naturlig ut.

Mistenker du at du har hull i tennene? Oppsøk tannlegen så tidlig som mulig. Her kan du bestille time for undersøkelse hos Eurodents klinikker i Oslo, Bergen, Trondheim eller Alta.

    Kontaktskjema    CAPTCHA