5 myter om tannhelse

Vi er alle sammen enig om at det er viktig å ha rene og friske tenner, og de fleste av oss gjør det vi kan for å ha en god munnhygiene. Vi blir regelmessig utsatt for reklamer, produkter og nyttige tips om hva som skal være bra for tennene, men hva er det som er sant og hva er det som er usant?

I denne artikkelen tar vi knekken på fem myter om tannhelse:

1. Hull i tenner gjør alltid vondt

Det er helt vanlig å tro at hull i tenner alltid gjør vondt, men det er ikke sant. Hull i tenner gjør vondt først når karies har forårsaket skader på nervene. Mild karies gir ingen symptomer, og du kan gå lenge med hull i tennene før du begynner å få smerter. Dette er også en av grunnene til at det anbefales å sjekke tennene jevnlig. Da får du tatt tak i problemet på et tidlig tidspunkt, og slipper å måtte utføre store og dyre behandlinger.

Er det lenge siden du sjekket tennene dine sist? Bestill tannlegetime her.

2. Skyll munnen etter at du har pusset tennene

Du har sikkert gjort det selv, eller sett det på film; først pusses tennene, så tar man et glass vann og gurgler godt før vannet spyttes ut. At dette er bra for tennene er dessverre en myte. Tannkremen inneholder ingredienser som for eksempel fluor som er bra for tennene, og ved å skylle munnen med vann etter tannpuss blir dette skylt vekk, og tannpussen blir ikke like effektiv. Dersom du ønsker å skylle munnen etter tannpussen anbefaler vi at du bruker en munnskyll.

Her kan du lese mer om fluor og hvorfor det er bra for tennene.

3. Tyggegummi er bra for tennene

At tyggegummi er bra for tennene er delvis sant. Å tygge tyggis øker spyttproduksjonen, noe som er bra for tennene fordi spytt har en rensende og desinfiserende funksjon i munnen. I tillegg kan tyggegummi fjerne matrester fra tennene.

Samtidig finnes det tyggegummi som kan skade tennene. Sukkerfri tyggis med syrlige smaker kan føre til erosjon i tennene, som igjen kan føre til skader på emaljen. Dersom du allerede har syreskader på tennene kan det å tygge mye tyggegummi gjøre vondt verre. Hvis tennene til stadighet utsettes for gnissing på grunn av tygging av tyggegummi kan tannhelsen forverres.

En tommelfingerregel er vel egentlig at tennene og kjeven trenger pause innimellom. Det beste for tennene er å unngå å putte noe i munnen i perioder og bruke vann som tørstedrikk. For optimal tannhelse anbefaler vi pussing to ganger daglig, bruk av tanntråd og fluor, og å unngå unødvendig slitasje og syreholdig mat og drikke.

Her kan du lese mer om tyggegummi og tannhelse.

4. Elektrisk tannbørste er bedre enn vanlig tannbørste.

Elektrisk tannbørste føles som en praktisk og god investering for en god tannhelse, men i realiteten er riktig pusseteknikk viktigere enn hvilken tannbørste du bruker. Bruker du en elektrisk tannbørste feil, kan den faktisk gjøre mer skade enn å rengjøre.

Dersom du bruker elektrisk tannbørste er det viktig å tenke på at det kun er busten som skal berøre tennene. Hvis du trykken børsten for hardt på tennene vil busten bøye seg og tannpussen blir lite effektiv. Det er imidlertid vist at elektrisk tannbørste er et godt alternativ for eldre, fordi det gjør tannpussen enklere og raskere for pleiere.

Her kan du lese 5 tips til en bedre tannhelse. 

5. Det er ubehagelig og vondt å gå til tannlegen

Det finnes selvfølgelig noen behandlinger som er ubehagelige, men det er viktig å påpeke at vi har kommet langt innenfor tannlegevitenskapen siden den gangen man brukte en tang og ingen bedøvelse hos tannlegen. Hos Eurodent tar vi tannlegeskrekk på alvor og gjør det vi kan for å redusere ubehag. Vår stab består av flinke tannleger som er oppmerksom på at noen syns det er skummelt å gå til tannlegen. I tillegg har vi mange metoder for å gjøre tannlegebesøket til en så bra opplevelse som mulig, slik at så mange som mulig klarer å opprettholde en god rutine på å gå til tannlegen.

Les mer om anestesi med QuickSleeper 5 her

Har du behov for tannlegetime?

Har du noen spørsmål om tannhelse, eller trenger å få utført en behandling? Ta kontakt med oss via vårt online kontaktskjema eller ring vårt sentralbord på telefon 45 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA