Puss puss så får du en suss – Barn og tannhelse

Visste du at både Thorbjørn Egner og Trond Viggo Torgersen har blitt tildelt æresmedlemskap i Den norske tannlegeforening? Det er fordi begge to har gjort sitt for å introdusere gode rutiner for tannstell hos barn. Torgersen med låten “Puss puss så får du en suss” og Egner med gode gamle Karius og Baktus. I senere tid har også Fantorangen oppfordret barn til å pusse tenner med flere tannpusseviser. 

Det er ikke vanskelig å forstå at tannstell hos barn er enormt viktig for barnets tannhelse. Ved å innføre gode rutiner tidlig kan man forebygge sykdommer, hull i tennene og ikke minst sørge for at barnet ikke får tannlegeskrekk i tidlig alder.

Bruk riktig tannbørste og tannkrem med fluor

Det aller viktigste er selvfølgelig å pusse tennene minst to ganger daglig – med fluortannkrem. Fluor forsterker emaljen i tennene og gir beskyttelse mot utvikling av hull i tennene. Du kan begynne med fluortannkrem når barnet har begynt med fast føde. Start med en liten mengde (ca. 0,1 ml) og øk gradvis etter hvert som barnet vokser. Det er også anbefalt å hjelpe barnet med tannpuss til de er store nok til å gjøre det skikkelig selv.  Noen barn har større risiko for å utvikle hull i tennene. Da kan det benyttes fluortilskudd i tillegg til tannkrem med fluor. Fluortilskudd finnes både som tablett, skyllevann og tyggis. 

Lurer du på om barnet ditt burde ta ekstra fluor? Spør tannlegen eller tannpleieren din. 

Her kan du lese mer om hvorfor man burde bruke fluor.

Gjør tannpussen til en lek

I de første tolv årene av et barns liv kommer det mange nye tenner. Fra 0 til 5 år kommer melketennene. Disse skal stelles godt og pusses fra første tann. Husk at små barn ikke kan spytte, derfor er det viktig å ikke ha så mye tannkrem på kosten i starten.

I alderen 6 – 12 år begynner barnet å miste melketennene og nye, varige tenner kommer fram. Nå burde tannpussen være en fast rutine. Fra ung alder kan det være lurt å gjøre tannpussen lystbetont og til en lek, slik at de gode vanene og rutinene holder livet ut. I dag finnes det flere apper som gjør tannstellet gøy for barna. At barn har et positivt forhold til godt tannstell kan også forhindre at barnet utvikler tannlegeskrekk. 

Følg med på tennenes utvikling

Når nye og varige tenner kommer fram, kan noen komme ut litt skjevt. Da er det viktig å ta med barnet til tannlegen, slik at du kan følge med på tennenes utvikling. Dersom barnet får en henvisning til kjeveortoped er det viktig at du følger opp, slik at barnet får nødvendig behandling og oppfølging. Tannregulering for barn er delvis støttet av Helfo, det kan du lese mer om her.

Les mer om tannregulering for barn her. 

Pass på barnets kosthold

Det er en grunn til at karakterene til Thorbjørn Egner heter Karius og Baktus. Det er nemlig et ordspill på karies og bakterier, som er årsaken til hull i tennene hos både barn og voksne. Karies er når tennene blir skadet som følge av syre fra bakterier. Syreskadene oppstår på grunn av helt vanlige bakterier som finnes i munnen, men kan forebygges ved å ta enkle grep i hverdagen. Det første er allerede nevnt her, nemlig å pusse tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem. Husker du “Ikke gjør som mora di sier, Jens!”? Karius og Baktus blir nemlig skylt bort hvis Jens pusser tennene regelmessig. I tillegg hjelper det på tannhelsen å spise til faste tider, samt redusere småspising og inntaket av sukkerholdig mat og drikke. Er barnet tørst? Da er vann den beste løsningen. Det er sunt, godt, sukkerfritt og bra for tennene. 

Vi er flinke på tannhelse i Norge og det er mye mindre karies nå enn det var tidligere. Likevel har en av fem 12-åringer og så mye som fire av to 18-åringer hatt hull i tennene. Du kan lese mer om hull i tennene her. 

Er det på tide med barnets første tannlegetime? Ta kontakt med oss hvis du har noen spørsmål eller benytt vår online bestilling.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA