Tannpine og ubehag kan være riktig så ubehagelig. Men uansett hvor motivert du er til å gjennomføre en grundig tannpuss, er det ikke alle steder som er enkle å nå. Et av disse er visdomstennene, og dårlig munnhygiene rundt disse er en av mange årsaker til at mange må fjerne visdomstennene. 

Visdomstennene er de siste tennene som bryter ut, vanligvis i de senere ungdomsår eller tidlig voksen alder. De kalles ‘visdomstennene’ fordi de kommer på et tidspunkt i livet da man antas å være mer “vis” – om dette stemmer får bli opp til hver enkelt, men de vise oppsøker kunnskap og siden du leser denne artikkelen er du på god vei!

Har du maks uflaks kan det også hende du ikke har tilstrekkelig med plass i munnen til visdomstennene. Det kan også føre til smerter, infeksjoner og plagsom kjevelås. Derfor kan det være både fornuftig og nødvendig å fjerne visdomstennene. 

Nå vet vi at en del av dere griner litt på nesen. Å fjerne visdomstenner er gjerne noe mange synes er litt skummelt, eller til og med uoverkommelig. Bekymringene vi ofte hører om handler om smerter under selve prosedyren, og komplikasjoner, smerter og hevelse etter fjerning av visdomstann. 

Dette kan du forvente under inngrepet

Da er det godt å vite at fjerning av visdomstenner er en rutineprosedyre hos tannlegen i dag. 

Å trekke visdomstenner er en relativt rask prosedyre i de fleste tilfeller, og kan vare fra 30 minutter til to timer, avhengig av hvor kompliserte utfordringer du har. Fordi dette er et inngrep kreves det lokalbedøvelse eller generell anestesi. Under selve prosedyren lager tannlegen et snitt i tannkjøttet for å avdekke tannen, fjerne den og deretter sys såret. 

Det betyr også at selve inngrepet ikke er smertefult, så hvis dét var din største bekymring kan du ta det helt med ro. Du kan imidlertid kjenne på litt press og bevegelse, og det er normalt å høre lyder under inngrepet, slik som knusing og knirking. Om dette høres guffent ut kan vi anbefale at du tar med deg noen øreplugger, slik at du kan høre på musikk under prosedyren. Det eliminerer ikke lyden helt, men det hjelper mye og kan dessuten være beroligende. 

Betennelse etter fjerning av visdomstann

Når du har trukket visdomstannen er det normalt å oppleve noe smerter og ubehag. Det kan også oppstå betennelse etter fjerning av visdomstann. Å være godt forberedt på eventuelle komplikasjoner som kan oppstå, hjelper deg til å unngå de fleste av dem og gjør deg bedre i stand til å håndtere det som eventuelt oppstår av problemer etter prosedyren. 

Betennelse er en vanlig respons fra kroppen på skade. Etter fjerning av en visdomstann, kan området bli betent som respons på prosedyren.

Grafikk av visdomstenner som må fjernes

Årsaker til betennelse etter fjerning av visdomstann kan inkludere: 

 • Bakteriell forurensning i såret. 
 • Skader på omkringliggende vev etter prosedyren kan føre til inflammasjon og betennelse. 
 • Mat, rusk og bakterier kan bli fanget under tannkjøttet dersom tannen vokser skjevt eller er delvis frembrutt. 
 • Overdreven snakking, spising, drikking av varme væsker, røyking eller drikking gjennom et sugerør kan irritere det opererte området og forårsake betennelse.

Slik kan du unngå betennelse etter trekking av visdomstann

Det er ikke alltid mulig å unngå betennelse etter fjerning av visdomstenner. Men du kan minimere sjansen for at betennelse oppstår eller forverres. Her er noen gode tips: 

 • Følg tannlegens råd: Dette kan virke opplagt, men mange ignorerer rådene fra tannlegen, noe som kan føre til komplikasjoner. Vi er ikke strenge med deg for moro skyld, og vil alltid gi deg gode instruksjoner om hva du skal gjøre og hva du bør unngå etter fjerning av visdomstann
 • Hold munnhulen ren: Selv om du skal unngå å børste tennene umiddelbart rundt trekkstedet i et par dager, er det fortsatt viktig å holde resten av munnen ren for å unngå infeksjoner. Skyll forsiktig med en antiseptisk munnvask eller en saltvannsløsning for å bidra til å rense området.
 • Unngå å forstyrre området: Prøv å unngå å berøre det opererte området med tungen, fingrene eller noen form for mat.
 • Spis myk og lunken mat: Unngå harde, krydrede eller varme matvarer som kan irritere det opererte området. Prøv å spise myke matvarer og pass på å drikke nok vann. 
 • Unngå tobakk og alkohol: Begge disse kan irritere såret, øke sjansen for betennelse og gjør at det tar lenger tid før det gror.
 • Ta deg en hvil: Å gi kroppen masse hvile og ro i de første dagene kan redusere ubehag og faren for betennelse. 
 • Ispakke: Påføring av is i 15 minutter av gangen de første 24 timene etter operasjonen kan bidra til å redusere betennelse. Bare husk at isen ikke skal være på for lenge eller komme i direkte kontakt med huden. Pakk inn isposen i en klut.
En kvinne holder en ispose for å lindre smerter i en visdomstann.

Smerter etter fjerning av visdomstann

Noe smerter etter prosedyren er også vanlig og forventet. Smerten kan vare fra noen dager til en uke. Smertestillende medisiner, som ibuprofen og paracetamol, kan være effektive for å håndtere postoperative smerter. For mer alvorlig smerte kan tannlegen din foreskrive sterkere smertestillende. 

Dersom smerten skulle bli verre eller veldig intens bør du ta kontakt med tannlegevakt, da det kan være tegn på infeksjon som krever behandling. 

Mange pasienter opplever også vanskeligheter med å gape i noen dager etter trekkingen. Dette er ikke så rart: husk at du har holdt munnen åpen lenge hos tannlegen. 

Hevelse etter fjerning av visdomstann

Hevelse er en annen vanlig reaksjon etter fjerning av visdomstann. Det er en del av kroppens inflammatoriske respons, og det kan ta flere dager for hevelsen å avta.

Symptomer på betennelse inkluderer rødhet, hevelse, varme og smerte i det berørte området. Du kan også få feber.

Ofte vil reseptfrie antiinflammatoriske medisiner som Ibux ta knekken på infeksjonen i kombinasjon med immunforsvarets innsats og god munnhygiene. Du kan også legge på en ispakke og passe på å holde hodet høyt. 

Hvis symptomene vedvarer i mer enn en uke, eller hvis du får alvorlige symptomer som høy feber, sterke smerter eller pustevansker, bør du oppsøke tannlegevakten for undersøkelse og behandling. I visse tilfeller kan infeksjoner som forårsaker hevelse kreve behandling med antibiotika.

Dette går bra!

Husk at tusenvis av mennesker gjennomgår denne prosedyren hvert år. Med riktig pleie og forståelse av hva som skjer, vil du komme deg gjennom dette på null komma niks. Med god hjelp fra tannlegen din kan eventuelle komplikasjoner som oppstår behandles raskt, så ikke utsett tannlegebesøket – det gjør bare vondt verre.

  Kontaktskjema







  CAPTCHA