Er tyggegummi egentlig bra for tennene?

Nesten alle reklamene for tyggegummi sier det samme – vær snill med tennene, ta en tyggis! Men er det sant, eller er det bare tull?

Å tygge tyggegummi med sukker blir det samme som å spise godteri. Sukkeret i tyggegummien kan bli sittende fast på tennene og føre til hull, plakk og dårlig munnhygiene. Hvis du velger tyggis med sukker anbefales det alltid å pusse tennene rett etter at du er ferdig med tyggisen.

Dersom du bruker mye tyggegummi kan du risikere å forverre allerede eksisterende tannproblemer, for eksempel tanngnissing eller erosjonsskader på tennene. Har du et skjevt bitt kan overdreven bruk av tyggis føre til overbelastning av kjevemuskulaturen.

Det er imidlertid ikke bare dumt å tygge tyggegummi. Tyggegummi øker spyttproduksjonen, som har en rensende og desinfiserende effekt for tennene. I tillegg kan tyggegummi fjerne matrester fra tennene etter et måltid.

Men hva med sukkerfri tyggegummi?

Hvis du skal tygge tyggis, så er det alltid best å velge en sukkerfri variant. Vi anbefaler at du styrer unna varianter med sitrussmak, fordi syren i visse sure smaker kan være ødeleggende for tennenes emalje. Styr spesielt unna dersom du allerede har syreskader på tennene. Da kan sukkerfri tyggis med sitrussmak gjøre skaden verre.

En tommelfingerregel er at munnen trenger en pause innimellom, med hverken mat, snus eller tyggis. La munnen og tennene få være i fred i perioder, og drikk vann dersom du er tørst.

Ikke erstatt tannpuss med tyggis

Selv om tyggis kan rense tenner for matrester, så er det likevel ingen erstatning for tannpuss og bruk av tanntråd. For å opprettholde en god munnhygiene bør du fortsatt pusse tennene og bruke tanntråd både morgen og kveld.

Les mer: Derfor skal du bruke tanntråd

Velg riktig tyggegummi

Dersom du er glad i tyggis finnes det imidlertid en type som har bevist god effekt på tennene. Det er tyggegummi med fluor, og den kan kjøpes på apoteket.

Les mer om hvorfor fluor er bra for tennene her.

Hvis du er usikker på om tyggis er skadelig for dine tenner bør du spørre din tannlege. Tannlegen kjenner til din tannhelsetilstand og kan svare på om dine tenner vil ta skade av tyggegummi.

Er det på tide med en tannlegetime?

Hvis det er lenge siden du sist sjekket tennene, er det mest sannsynlig på tide med en ny tannlegetime. Bestill time hos Eurodent ved å benytte vårt online bookingskjema, eller ring vårt sentralbord på nummer 45 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA