Når er det nødvendig å fjerne visdomstann?

Det er ikke nødvendig å fjerne visdomstennene dersom de er friske, vokser helt ut, har riktig posisjon og det er enkelt å rengjøre dem skikkelig.

Visdomstennene våre er de siste fire av totalt 32 tenner de fleste av oss får. Normalt bryter de frem i 17-18 årsalderen, men noen får faktisk ikke visdomstenner i det hele tatt. 

Omkring halvparten av oss får problemer med at visdomstennene ikke bryter frem fordi det ikke er plass. Det kan det være flere grunner til. Blant annet er kjevene våre gjennom årtusener blitt mindre fordi de ikke brukes like mye som før da tennene ble brukt som redskaper (!) og kosten var hard og grov. 

Noen ganger bryter tennene litt frem, mens andre ganger blir de liggende nede i kjevebenet. Det er når tennene bare bryter litt frem at det oftest oppstår problemer. Bakteriene i munnen kan da trekke ned langs tannen og skape en infeksjon kalt perikoronitt omkring tannkronen. 

Gode råd til deg som har trukket visdomstann

Du kan få problemer med visdomstenner når.. 

Visdomstenner som ikke får plass til å vokse skikkelig kan ofte føre til problemer. Som de aller siste tennene er det sjeldent mye plass igjen, og noen ganger vokser de opp horisontalt. 

Ofte vil man få problemer med visdomstennene når:

 • De ligger i tannkjøttkanten. Dette kan føre til betennelse i tannkjøttet, og kan i enkelte tilfeller skade nærliggende tenner og tannrøtter.
 • De bare delvis kommer opp av tannkjøttet. Dette fører til problemer med renhold og tannpuss og fører ofte til karies eller betennelse.
 • De skaper trengsel i munnen. Nærliggende tenner kan ta skade og i noen få tilfeller kan man få feilstilling av tennene foran. 

Tannlegen anbefaler ofte å fjerne visdomstenner i ung alder, for å forebygge problemer senere i livet. Trekker man før røtter og tenner er fullt utviklet vil det også leges raskere. Unge mennesker leger generelt sett raskere enn eldre, så det anbefales også av den grunn å trekke tennene før man fyller 30 år. 

Du bør trekke visdomstenner når: 

Vi anbefaler at du fjerner visdomstennene dersom du har

 • Smerter
 • Gjentakende problemer med infeksjon i tannkjøttet rundt visdomstennene
 • Skader på nærliggende tenner
 • Hull i visdomstennene

Det er ikke alltid lett å vite om man bør fjerne visdomstennene eller ei, men våre tannleger vil gi deg gode råd og anbefalinger for hva du bør gjøre med dine visdomstenner. 

Hull i en visdomstann

Mange får hull i visdomstennene og dette henger tett sammen med at de ofte er vanskelige å rengjøre med tannpuss. De ligger ofte klønete plassert og det utvikler seg lett hull i selve visdomstannen eller tannen som ligger foran. Man kan reparere en visdomstann med hull med en fylling, men i de aller fleste tilfeller er det mest fornuftig å fjerne den så det ikke oppstår flere hull eller andre problemer. 

Les mer: Dette bør du tenke på når du har trukket visdomstann

Trekk visdomstanna i tide!

Mange pasienter besøker oss først når visdomstennene gjør skikkelig vondt og det har utviklet seg til en betennelse. Mange utsetter tannlegebesøket i det lengste i håp om at det går over eller i redsel for å måtte trekke. Trekningen blir mindre ubehagelig og kostnadene mindre dersom du oppsøker tannlegen i tide. 

Les mer: Hva koster det å trekke visdomstann? 

Bestill undersøkelse i dag 

Har du problemer med visdomstennene dine, lurer på om de bør trekkes eller bare ønsker en sjekk? Bestill time hos Eurodent i dag for en undersøkelse for å få en vurdering på dine visdomstenner

  Kontaktskjema  CAPTCHA