Tannhelse på hjemmekontoret

Når man plutselig ikke skal stå opp og være frisk, rask og ute av døra innen kort tid lenger, så kan man trygt si at en del daglige rutiner har endret seg. Med hjemmekontor trenger du ikke nødvendigvis å ta på deg nypressede bukser og en nyvaska skjorte, og det er ingen som blir plaget av at du har morgenånde. Det går helt fint å droppe tannpussen på morgenen, fordi det er ingen som skal møte deg ansikt til ansikt uansett. Eller gjør det egentlig det?

Det korte svaret her er selvfølgelig nei. Det er like viktig med både tannpuss og tanntråd uansett, men vi skjønner at det kan være vanskelig å opprettholde de gode rutinene når veien fra soverommet til kontoret er kort og kantina alltid er åpen. I denne artikkelen kan du derfor lese om de vanligste årsakene til tannplager som kan oppstå på hjemmekontor.

Utsetter eller dropper tannpussen på morgenen

Hovedgrunnen til at mange pusser tennene på morgenen, er for å slippe å utsette andre for dårlig ånde fordi det oppleves som både ubehagelig og sjenerende. Dårlig ånde oppstår når bakteriene i munnen bryter ned matrester og den vonde lukta er svovelforbindelser som oppstår når proteinet brytes ned. Vanligvis kan dette bekjempes med god munnhygiene, men hvis problemet vedvarer burde du ta kontakt med en tannlege.

Les mer: «Forebygg dårlig ånde med god munnhygiene»

Når bakteriene i munnen bryter ned sukker, omdannes dette til en syre som løser opp tannvev og etterhvert danner hull i tennene. Det betyr at du har større sjanse for å få hull i tennene hvis du dropper eller utsetter tannpussen. Vi anbefaler derfor som alltid å pusse tennene og bruke tanntråd minst to ganger om dagen, og gjerne etter å ha inntatt syreholdig mat.

Nye matvaner og småspising

I likhet med å opprettholde morgenrutinene er det uten tvil vanskelig å holde seg til faste måltider på hjemmekontor. Det er ingen kollegaer som minner deg på at det er lunsj og du kjenner ikke matlukt fra kantina når det er på tide med en matpause. Men det står kanskje et kakestykke fra helga i kjøleskapet, og det er alltid noe godt i fryseren hvis du er fysen.

Småspising er den vanligste årsaken til hull i tennene. Dette er fordi mat og drikke endrer surhetsgraden i spyttet, som igjen løser opp tannvevet og danner hull. Når man inntar sukkerholdig mat og drikke, starter dette syreangrepet umiddelbart. Dette er en av hovedgrunnene til at tannleger anbefaler å kutte ned på sukker.

Les mer: «Alt du trenger å vite om hull i tennene» 

Ikke dropp den årlige tannlegetimen

Med anbefalinger om å holde seg hjemme og en periode med stengte tannklinikker er det lett at man dropper den årlige sjekken hos tannlegen. Mange tenker at man på rutinesjekk ser etter hull og fjerner tannstein, men tannlegen sjekker mer enn bare tennene. Blant annet er det tannlegen som kan oppdage munnkreft. Dette omfatter kreft i tunge, leppe, kjeve og slimhinner i munnhulen. Dette er heldigvis en relativt sjelden krefttype, men det kan være avgjørende at sykdommen oppdages tidlig.

Bestill time i dag

Er det lenge siden du har vært hos tannlegen? Da anbefaler vi at du bestiller en time og får en grundig sjekk og rens.

Vi har klinikker i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Alta. Finn din nærmeste klinikk og bestill time hos Eurodent i dag.

    Kontaktskjema    CAPTCHA