Tannkrem for hvitere tenner – fungerer det?

Friske og hvite tenner blir ansett som pent og er ofte et sunnhetstegn. Derfor er det også mange som faller for fristelsen når en reklame for tannkrem hevder at produktet skal gi synlig hvitere tenner på noen få uker. Ofte kan det være vanskelig å vite hva som er reklame og hva som faktisk fungerer. Tannkrem som påstår å gi hvitere tenner finnes det mange av, men fungerer det egentlig?

Årsaker til misfargede tenner

For det første så kan vi begynne med å si at folk har ulik farge på tennene. Det er emaljen som vanligvis er det hviteste på tannen, og noen har mer naturlig gule tenner enn andre. Det er derimot også noen eksterne faktorer som vil kunne påvirke fargen på tennene. Eksempler på dette er mat og drikke med mye farge, som kaffe eller rødvin. Sigaretter vil også kunne gjøre tennene gule. Misfargingen oppstår hvis fargen setter seg i tannemaljen.

Mat og drikke med mye syre kan skape skader på tannemaljen, som igjen kan føre til at tennene kan få en gul farge. Syreskader oppstår ved langvarig inntak av syreholdig mat og drikke. Dette kan være sur mat, som for eksempel sitrusfrukter, og kullsyreholdig drikke som brus, juice og sportsdrikker. Magesyre kan også gi syreskade på tennene ved hyppig oppkast eller refluks.

For å unngå misfarging av tennene som følge av matvaner, anbefaler vi å kutte ned på syreholdig mat og drikke, og gjerne pusse tennene etter at du har inntatt mat eller drikke med mye farge. Og selvfølgelig anbefaler vi å opprettholde en god rutine med tannpuss og tanntråd minst to ganger om dagen.

Kan tannkrem gjøre tennene hvitere?

Tannkrem for hvitere tenner inneholder små mengder slipemidler, men mengdene er for små til at det gir en merkbar effekt på tennene. De som vil ha den mest merkbare effekten av tannkrem for hvitere tenner er de som allerede har mye misfarging på tennene. Hos disse kan denne typen tannkrem polere av et overfladisk lag av misfarging på tennene, så tennene vil se hvitere ut. For andre vil tennene bli rene, men vanligvis blir det dessverre ikke så stor forskjell på fargen ved å bruke tannkrem for hvitere tenner.

Hva med tannkrem med aktivt kull?

Aktivt kull brukes i dag ofte i filter for både luft og vann, fordi kullet kan binde luktmolekyler, fargestoffer og andre urenheter. I de siste årene har det kommet flere tannkremer med aktivt kull på markedet, med lovnader om merkbart hvitere tenner etter bruk. Dessverre finnes det ingen støtte i forskning som tilsier at kull skal ha en blekende effekt på tennene. Kullet kan faktisk ha motsatt effekt og gi syreskader på tennene. Samtidig er det få tannkremer med kull som inneholder fluor, så du kan i tillegg risikere å få hull i tennene.

Her kan du lese hva forskning.no skriver om tannkrem med aktivt kull.

Vi hjelper deg med å få hvitere tenner

Det beste du kan gjøre for å forhindre misfarging er å opprettholde gode tannrutiner, men skulle du ønske deg noen nyanser hvitere tenner så finnes det heldigvis trygge og effektive måter å bleke tennene på. Hos Eurodent tilbyr vi tannbleking på klinikken, i tillegg til trygge tannblekesett for hjemmebruk. Settet består av en skinne og blekemiddel som skal brukes om natten over en periode på to uker.

Du kan lese mer om våre tannblekesett for hjemmebruk her.

Den mest effektive og tryggeste måten å oppnå hvitere tenner på er fortsatt hos tannlegen. Eurodent tilbyr tannbleking på klinikken, hvor erfarne tannleger- og pleiere vil sørge for at både tennene og tannkjøttet er i trygge hender.

Les mer: «Tannbleking hos tannlegen er trygt og mer effektivt»

Bestill time i dag

Eurodent har klinikker i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Alta. Våre flinke tannleger og -pleiere hjelper deg med å få et hvitt smil uten å skade tenner eller tannkjøtt.

Klikk her for å bestille time hos din nærmeste klinikk.

    Kontaktskjema    CAPTCHA