5 tips til en bedre tannhelse

God tannhelse krever gode rutiner, men samtidig gir det deg veldig mye tilbake. Du kan spare masse tid og penger ved å ta vare på smilet ditt, fordi rene og friske tenner forebygger sykdommer som følge av dårlig munnhygiene. Daglige rutiner og gode vaner gjør godt for både kroppen og tennene. Her kan du lese fem tips til en bedre tannhelse: 

1. Gode pusserutiner

Du har hørt det mange ganger før, men vi sier det en gang til; puss tennene minst to ganger om dagen. Ta gjerne en puss etter måltider for å fjerne eventuelle matrester i tennene og munnhulen. Har du inntatt syreholdig mat eller drikke bør du forøvrig vente en liten stund før du pusser tennene.

Lurer du på om du har hull i tennene? I dette blogginnlegget kan du lese om tegn på at du har hull i tennene, hvordan det kan forebygges og hva du skal gjøre hvis du tror du har fått hull.

2. Bruk tanntråd

Alle vet at de bør bruke tanntråd, men mange glemmer eller velger å ikke gjøre det. Det er anbefalt å bruke tanntråd daglig og gjerne etter måltider, spesielt dersom du har tenner som det ofte setter seg fast mat i. Matrester i tennene gir grobunn for bakterier. Bakteriene omsetter sukker fra mat, som igjen danner syrer som kan gi hull i tennene. Matrester kan derfor føre til en rekke ulike problemer med tennene og tannkjøttet. Hvis du enda ikke er overbevist  kan du lese mer utfyllende om hvorfor du bør bruke tanntråd her. 

Hvis du har hatt dårlige rutiner med å bruke tanntråd kan det være lurt å dra til tannlegen for en rutinesjekk. Hos Eurodent settes det normalt av tid til å også fjerne tannstein.  

3. Unngå brus og drikk masse vann

Juice og brus som inneholder mye syre som kan slite på emaljen og redusere tannhelsen. Syreskader er permanente tannskader og er et økende problem blant befolkningen. Å kutte ned på brus og juice vil ikke bare påvirke helsen di positivt, men også tannhelsen. Andre drikkevarer som kaffe, te og vin kan føre til misfarginger på tennene.

Et godt tips er å drikke mer vann. Vann renser munnen og gir hverken syreskader eller misfarging på tennene. I tillegg er det bra for både kropp og sjel.

Har du misfargede tenner? Eurodent tilbyr rask og effektiv tannbleking.

4. Kutt ut røyk og snus

Dersom du snuser eller røyker så har du garantert fått denne oppfordringen før, og er kanskje litt lei av å høre om de negative effektene røyk og snus har på helsen. Det gjelder like mye for tannhelsen. Både røyk og snus påvirker munnhelsen din. Røyking misfarger tennene og kan føre til periodontitt, altså at vevet som fester seg til tennene brytes ned.

Når det gjelder snusing vil nikotinet som tas opp irritere og fortykke slimhinnene i munnen. I tillegg ser vi ofte at tannkjøttet trekker seg tilbake over tennene for de som snuser regelmessig.

5. Dra regelmessig til tannlegen

Personer med god allmenntilstand, friske tenner og munnhule anbefales å gå til tannlegen minst annethvert år. Det er flere faktorer og grunner som avgjør hvor ofte man bør sjekke tennene. Sykdom, medisiner, tannpussevaner, kosthold og livsstil er faktorer som påvirker tannhelsen din. Dersom du venter for lenge med å dra til tannlegen kan sykdommer utvikle seg langt, og behandlingen kan bli både omfattende og kostbar. Du kan lese mer utfyllende om hvorfor man regelmessig bør sjekke tennene sine hos tannlegen her.

Er det lenge siden sist du var hos tannlegen? Ta kontakt med oss for bestilling av time eller book time online.

    Kontaktskjema    CAPTCHA