Hvorfor har så mange tannlegeskrekk?

Visste du at én av fem nordmenn er redd for å gå til tannlegen? Folk er forskjellige. Noen er ikke redd i det hele tatt, mens andre har en hemmende fobitilstand når det kommer til tannlegebesøk. Pasienter som er så redd for å gå til tannlegen at det påvirker hverdagen har det som kalles odontofobi.

Det er ingen hemmelighet at dersom du unngår å gå til tannlegen på grunn av tannlegeskrekk, kan tennenes tilstand bli værre – og du kan risikere å måtte utføre en mer omfattende behandling enn hvis du hadde gått regelmessig til tannlegen. Dermed kan tannlegeskrekk bli til en ond sirkel, hvor du verken blir kvitt tannproblemene eller tannlegeskrekken.

Det er flere årsaker til at man kan utvikle tannlegeskrekk

Noen er mer mottakelig og sensitiv når det kommer til behandlinger som potensielt kan være smertefulle. Andre lar seg påvirke av tannlegen og skoletannlegens dårlige rykte før i tiden. Ulike årsaker til hvorfor noen utvikler tannlegeskrekk kan blant annet være:

  • negative erfaringer hos tannlegen
  • PTSD
  • kontrollbehov
  • sprøyteskrekk

Les mer: Har du ekstrem tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan være biologisk betinget

Biologien spiller heller ikke helt på lag når det kommer til tannlegeskrekk. Munnen er en sårbar del av kroppen vår, og det er mange grunnleggende behov for overlevelse som blir truet via munnen. Vi skal ha åpne luftveier, mulighet til å svelge og til å spise og drikke. Dette kan relateres til våre overlevelsesmekanismer. I tillegg er det helt naturlig å ville unngå noe som potensielt kan oppleves som smertefullt.

Både biologi og miljø kan utløse tannlegeskrekk. Dersom en av dine foreldre er redd for tannlegen, er det større sjanse for at du også er redd. Hvis et barn opplever at foreldrene er redde, vil de lære av foreldrenes frykt. Hvis tannlegetimen da i tillegg gjør vondt eller oppleves som skummel kan tannlegeskrekken manifesteres.

Les mer: Puss puss så får du et suss – barn og tannhelse

Vi kan hjelpe deg!

Ta kontakt med oss dersom du lider av tannlegeskrekk. Vær ærlig om frykten din og be om å få en samtale med tannlegen i forkant av tannlegetimen. Eurodent har mange flinke tannleger med lang erfaring i å behandle pasienter med tannlegeskrekk.

Les mer:Tannlegeskrekk og tannhelse, det er hjelp å få!

En av de vanligste måtene å behandle pasienter med tannlegeskrekk er å forklare pasienten nøye hva som skal skje, både på forhånd og underveis i behandlingen. Da har pasienten kontroll over egen behandling, og kan si ifra dersom noe føles galt. Dersom god informasjon og kontroll ikke fungerer, eller det er andre faktorer som gjør det vanskelig å gjennomføre behandlingen med kognitiv terapi, så har vi andre teknikker for å gjøre opplevelsen bedre for pasienten. Eurodent bruker for eksempel bedøvelsesmetoden QuickSleeper 5, som muliggjør skånsom tannbehandling med anestesi, uten bruk av sprøyter.

Les mer: Anestesi med QuickSleeper 5

For pasienter med en slik type tannlegeskrekk eller tilstand som fører til at det ikke er mulig å gjennomføre behandlingen, kan vi også tilby tannbehandling under narkose. Da tilkaller vi et anestesiteam med anestesilege- og sykepleier som er til stede før, under og etter behandlingen.

Les mer: Tannbehandling under narkose

Ta kontakt med oss

Ta kontakt med oss dersom du lider av tannlegeskrekk. Vi tar tannlegeskrekken din på alvor, og vil gjøre det vi kan for at du skal få en god opplevelse hos tannlegen. Kanskje tannlegeskrekken etterhvert slipper tak?

Bestill time hos Eurodent via vårt online kontaktskjema, eller ring vårt sentralbord på telefon 45 26 88 00.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA