6 ting du ikke visste om tenner

De fleste av oss vet at sukker, brus og godteri kan gi hull i tennene, og at vi helst skal pusse tennene to ganger daglig og bruke tanntråd. Men det er fortsatt mange ting om tenner som de fleste ikke er klar over. I denne artikkelen kan du lese om 6 ting du mest sannsynlig ikke visste om tenner.

1. Det er en sammenheng mellom periodontitt og hjerteinfarkt

Periodontitt er en relativt vanlig bakteriell infeksjon i tannkjøttet og vevet rundt tennene. Det ikke så mange vet er at tannkjøttsykdom kan være en risikofaktor for et førstegangs hjerteinfarkt. Det er en undersøkelse fra Karolinska Universitetet i Stockholm som har funnet en statistisk sammenheng mellom periodontitt og hjerteinfarkt. Undersøkelsen viste at alvorlig periodontitt forekom rundt 30 prosent oftere blant pasienter som hadde hatt hjerteinfarkt, enn de som ikke hadde hatt hjerteinfarkt. Årsaken antas å være at mikrobiologien i periodontitt også fører til åreforkalkning, som igjen kan føre til hjerteinfarkt.

Dette betyr ikke at du kommer til å få et hjerteinfarkt dersom du har periodontitt, men vi anbefaler å gå regelmessig til tannlegen, i tillegg til å bli undersøkt av lege for å se om du ligger i risikosonen.

Les mer: Slik forebygger du tannkjøttsykdom

2. Du kan ha hull i tennene uten å merke det

Det er en myte at hull i tennene alltid gjør vondt. Mild karies og små hull har som regel nesten ingen symptomer. Det er ikke før det har gått så langt at det er skader på nervene at det begynner å gjøre vondt med hull i tennene. Derfor anbefales det å gå regelmessig til tannlegen, slik at hull blir oppdaget før de blir så alvorlige at de gir smerter.

Les mer: 5 myter om tannhelse

3. Du kan utvikle hull i tennene av stress

Dersom du er en av de som strammer kjeven og gnisser tenner når du er stresset, så er det en mulighet for at stress kan føre til utvikling av hull i tennene. Skjæring av tenner kan føre til sprekker. Bakterier kan lett sette seg i slike sprekker og dermed øker faren for å få hull. Dersom du gnisser tenner kan det være lurt å få støpt en bittskinne, som beskytter tennene fra gnissingen. Spør tannlegen din om bittskinne neste gang du har en tannlegetime.

4. Barn får ikke lettere hull i tennene enn voksne

Det stemmer ikke at barn er mer disponert til å få hull i tennene enn voksne. På grunn av gode rutiner, jevnlige tannlegebesøk og forebyggende behandling har barn i dag mye mindre karies nå enn tidligere. Det er likevel viktig for voksne å gi barn gode rutiner for tannstell i tidlig alder, slik at de gode vanene opprettholdes livet ut.

Les mer: Puss puss så får du en suss – Barn og tannhelse

5. Hakk, ujevnheter og mellomrom mellom tennene kan føre til karies

Det er lett for bakterier og smuss å gjemme seg for tannbørsten i hakk og ujevnheter i tennene. Dette gir også høyere risiko for å utvikle karies. I tillegg kan mellomrom mellom tennene utvikle seg til vonde verkebyller i tannkjøttet. Det betyr at du må huske å pusse godt, bruke tanntråd og dra regelmessig til tannlegen.

Les mer: Derfor skal du bruke tanntråd

6. Det er ikke bare sukker som er dårlig for tennene

De fleste av oss har hørt helt siden vi var barn at sukker gir hull i tennene, men det er dessverre ikke bare sukker som kan forårsake hull. Grunnen til at vi får hull i tennene er at bakteriene i munnen aktiveres av karbohydrater, og sukker er bare én av opptil flere typer karbohydrater. Det vil med andre ord si at matvarer som poteter, ris og kornvarer også gir mat til bakteriene i tennene som fører til hull.

Les mer: 5 tips til en bedre tannhelse

Vi har kunnskapen

Du trenger heldigvis ikke å vite absolutt alt om tenner. Det er nok å vite hva som er bra for din munn og din tannhelse og kjenne til helt vanlige og gode rutiner for god tannhygiene. Resten kan vi ta oss av. Tenner er vårt fagfelt, og vi kan hjelpe deg til å få en sunn og frisk munn, med rene og friske tenner.

Ta kontakt med oss via vårt online bestillingsskjema eller ring vårt sentralbord på telefon 45 26 88 00 for å bestille en tannlegetime.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA